Ludo regler

Udskriv som PDF

Munkebo regler ludo

Antal spillere: 4

 Brættet: Der spilles på et almindeligt 4-personers ludobræt.

 Terningen: Der spilles med almindelig terning uden globus og stjerne.

 Opstilling: Alle 16 ludobrikker stilles i baserne.

 Slaget: Hver spiller har på skift et slag. Hvis der slås en sekser, opnås der ekstra slag. Hvis en spiller ikke har nogle brikker i spil, har denne dog tre slag til at slå en sekser.

 Start: Den spiller der  har de gule brikker starter. Der spilles med uret.

 Spillet: For at komme ud fra basen, skal man slå en sekser. Det gælder nu om at komme rundt om brættet og ind i sit hjemfelt.

 Slå modstanderen hjem: Hvis man lander på et felt, hvor modstanderen står, bliver dennes brik slået hjem til basen. Har modstanderen to eller flere brikker på feltet, slås man selv hjem til basen.

 Globus: Står man på globus, har man helle og kan ikke slås hjem. Dette gælder dog ikke, hvis man står på en modstanders hjemglobus. Så kan brikken slås hjem, ved at modstanderen slår en sekser og derefter rykker en brik ud fra basen. Dette gælder også, selvom man har to eller flere brikker stående.

 Stjerne: Lander man på en ledig stjerne, hopper man videre til næste stjerne. Hvis stjernen er optaget af en modstander, bliver dennes brik slået hjem og man hopper ikke videre til næste stjerne. Hvis stjernen er optaget af en selv, hopper man heller ikke videre til næste stjerne, men har til gengæld helle (2 brikker på sammen felt). Lander man på ens egen hjemstjerne, og denne ikke er optaget, hopper man videre til næste stjerne. (dvs. man tager en hel ekstraomgang).

 Afslutning: Den der først får alle fire brikker ind i hjemfeltet har vundet. NB!! Man skal altid rykke det antal øjne terningen viser. Eksempel : du mangler fire for at komme ind i hjemfeltet, men slår en sekser, ergo mangler du nu at slå en toer, da hjemfeltet også tælles med.

 Vigtigt!! De fire spillere på samme bræt må snakke lige så meget de vil, dog er det ikke tilladt at røre andre brikker end sine egne. Er en brik sluppet er den også spillet, dvs. trækket kan ikke gøres om, med mindre trækket har været ulovligt (talt forkert).

Ludomanerne